Data Kablosu Nedir? Çeşitleri Nelerdir?

24-06-2021 20:26
Data Kablosu Nedir? Çeşitleri Nelerdir?

Teknolojide yaşanan gelişmelere bağlı olarak hayatımızın her alanında birçok farklı elektronik cihaz arasında veri aktarımı yapma gereksinimi doğmaktadır. Teknolojideki bu hızlı gelişim ne yazık ki kaza, bilgisizlik, ihmal, doğa olayları ve yeterli koruma önlemlerinin alınamaması nedeniyle gelişen yangınların önüne geçilmesini sağlayamamaktadır. Bu aşamada alınan önlemlerin istenmeyen bu tür olayların önlemesi için yeterli olamaması riskine karşı olası hasarı azaltacak çözüm yollarına başvurulması gündeme gelmektedir.

Büyük yerleşim alanlarında, işyerlerinde ve konutlarda çıkan yangınlar genellikle elektrik aksamlarının yeterli koşullara sahip olmamasından kaynaklanmaktadır. Yanlış malzeme kullanımının bedeli çoğu zaman çok ağır maddi ve manevi kayıplarla ödenmektedir. Bu nedenle yaşam ve çalışma alanlarını çepeçevre saran kablolar en doğru şekilde seçilmeli ve olası bir yangın durumunda daha az hasarla karşılaşılması için gereken adımlar atılmalıdır.


Data kablosu bir cihazdan bir başka cihaza program, video, yazı, fotoğraf gibi verilerin aktarılması amacına yönelik olarak kullanılır. Veri bulunduran cihazların tamamında data kablosu vardır. Data kablosu tabletlerde, bilgisayarlarda ve telefonlarda en çok kullanılan kablo türü olma özelliğine sahiptir. Data kablolarının kullanıcıların farklı kullanım ihtiyaçlarının karşılanması amacına yönelik olarak üretilen farklı türleri bulunmaktadır.


Data Kablosu Neden Kullanılır?


İki yönlü veri aktarımı imkanı sağlaması data kablolarının en önemli fonksiyonlarından biri olarak kabul edilir. Data kablosu kullanılarak dosyalar kabloyla uyumlu çalışacak şekilde birbirine bağlanan iki cihaz arasında aktarılabilir. Bununla birlikte data kablosunun sadece uyumlu cihazlar arasında veri aktarımını sağlayabileceği unutulmamalıdır. Uyumlu olmayan cihazlar data kablosu kullanılarak birbirine bağlansa dahi aralarında veri aktarımının yapılması mümkün değildir. 


Data kablolarının halojen free çeşitleri çok geniş kullanım alanına sahip olup çok da avantajlı ürünlerdir. Olası bir yangın durumunda halojen free data kabloları giderek yükselen sıcaklık, dağılarak yangının çok daha büyük alanlara yayılmasına neden olan alev ve görüşü azalttığı gibi içerdiği zararlı maddeler dolayısıyla boğucu etkiye yol açabilen duman gibi faktörlerin sınırlandırılmasında çok önemli bir role sahiptir. Halojen free data kabloları acil durum aydınlatma sistemlerinde, acil anons sistemlerinde, yangın ihbar ve alarm sistemlerinde, pozitif basınçlandırma fanlarında, yangın suyu sistemlerinde, yangın kaçış yolu aydınlatmalarında, tahliye amaçlı asansörlerde, itfaiye asansörlerinde, duman ve ısı egzoz fanlarında sıklıkla kullanılmaktadır.


Data Kablosu Çok Çeşitli Alanlarda Kullanılır?


Tabletten telefona, tabletten bilgisayara, telefondan tablete, bilgisayardan tablete, telefondan bilgisayara, bilgisayardan telefona veri aktarımı data kablosu kullanılarak son derece kolay ve hızlı bir şekilde yapılabilir. 


Olası bir yangın durumunda telekomünikasyon, enerji ve data gibi kablolarla bağlantılar ve taşıyıcı kanalların da dahil olacağı şekilde sistemin tüm parçalarının yani önemli sistemleri besleyen ve/veya kontrol eden kabloların iletme özelliğini belirli bir süre daha yerine getirebilmesi noktasında halojen free kabloların çok önemli bir rolü bulunmaktadır. Bu sürenin olası bir yangın durumunda üç saate kadar çıkabilmesi tercih edilmektedir. Böylece yangın sırasında havalandırma, aydınlatma, anons sistemi, asansör, ameliyathane ve giriş çıkış kapıları gibi bölümler merkezi kontrol sistemi ile çalışmalarını sürdürebilmektedirler.

 


 

Telefonların USB üzerinden şarj edilmesinde ve veri transferi yapılmasında cep telefonu data şarj kabloları kullanılmaktadır. Araç içi kullanıma yönelik tasarlanmış olan kablolar aynı zamanda araç seyir halindeyken çakmak bölümünden elektrik alınması yoluyla da cep telefonunun şarj edilmesini de sağlamaktadır.


Data kablolarının USB, Micro USB, HDMI ve AUX gibi çeşitli çıkış uçları vardır. Data kabloları cihazın ait olduğu markaya ve modele göre çeşitlilik gösterebilen ürünler olmakla birlikte standart kullanıma uygun olarak da üretilebilmektedirler. 


Data kabloların en çok kullanılan türünün halojen free data kabloları olup Halogen Free Flame Retardant yani halojen free kablolar arındırılmış, alev geciktirici özellikleriyle insanlar ve eşyalar için yangının olumsuz etkilerinin azaltılmasına yönelik olarak tasarlanmaktadırlar. PVC kablolar yangın esnasında yoğun duman, hidroklorik asit, karbonmonoksit ve karbondioksit çıkardıkları için çok tehlikeli olabilirler. Halojen free kablolarda yapısal özellikleri nedeniyle böyle bir durumla karşılaşılması söz konusu olmaz. Bu yüzden halojen free kablolar alev yaymayan, düşük yoğunluklu ve alev geciktiricili özellikleri ile son derece güvenli kablo türleri olarak kabul edilmektedirler.


Data kablo elektronik ve birbiri ile uyumlu cihazlardaki veri akışının sağlanması amacına yönelik olarak kullanılmakta olup data kablosu seçilirken uygun uzunlukta olmasına dikkat edilmelidir. Cihazların yanında verilen kablolar söz konusu cihazın bağlantı kurulmak istenen diğer cihazlarla arasındaki veri aktarımını en iyi şekilde sağlama özelliğine sahiptir ve bu data kablosu modellerinin kullanımının tercih edilmesi önerilmektedir.


Halogen free data kabloları kamu binalarında, konutlarda ve endüstriyel binalarda geniş alçak gerilim enerji, haberleşme ve kontrol kablosu olarak kullanılabilmektedir. Yangın sırasında insanların yoğun dumana maruz kalmadan tahliye edilmesinde, video gözetim ve güvenlik alarmları sistemlerinin yangın esnasında da çalışmaya devam edebilmesinde halojen free kablolar son derece önemli bir rol üstlenmektedirler. 

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.