Kamera Kablosu Nasıl Olmalı? Nasıl Yapılır?

27-07-2021 17:14
Kamera Kablosu Nasıl Olmalı? Nasıl Yapılır?

Güvenlik kamerası sistemleri güvenliğin ve tedbirin sağlanması noktasında en çok tercih edilen sistemlerin başında gelir. Konu güvenliğin sağlanması olduğundan güvenlik kamerası sistemlerinde projelendirmeden kamera montajına kadar her süreç son derece önemlidir. Bu nedenle güvenlik kamerası sistemlerinin etkin ve verimli bir şekilde kullanılabilmesinin yolu güvenlik kamerası kurulum işlemlerinin bu alanda uzman kişilerce yapılmasından geçer.


Güvenlik kamerası sistemlerinin montajına başlanmadan önce kameraların kullanılacağı yerler belirlenir. Kamera kurulumunun yapılacağı alanla görüntülenmek istenilen alan arasında engel bulunmaması ve kameranın güneş ışınlarını doğrudan almayacak yerlerde konumlandırılması dikkat edilmesi gereken en önemli noktalar arasında yer alır. Kameraların kurulacağı yer belirlendikten sonra DVR yani Dijital Kayıt Cihazı’nın nereye koyulacağı tespit edilir. Eğer bu yer monitöre yakın ve kablolama doğrultusunda seçilirse daha ekonomik bir uygulama yapılması söz konusu olabilir. DVR’ın koyulacağı yer belirlendikten sonra kablolama işlemine geçilmesi gerekir. Güvenlik kamerası sistemleri tesisatında her kamera için ayrı kablo çekilmesi gerekmekte olup 2+1 kamera kablosu ya da 4+1 kamera kablosu tercih edilebilir. Güvenlik kamerası sistemlerinin kablolama işlemleri yapıldıktan sonra kamera montajı aşamasına geçilebilmesi mümkündür. Kamera montajı yapılırken kablolarla kameranın uç bağlantılarının sağlanması ve bu bağlantılar aracılığıyla ses, görüntü ve güç iletimi yapılması gerekmektedir.


Güvenlik kamerasıyla kablo bağlantıları yapıldıktan sonra bazı sistemlerde DVR cihazının hard disk ile bağlantısı yapılabilmektedir. Güvenlik kamerası hard disk bağlantısının, DVR içinde hard diskin bulunmadığı durumlarda yapılması da mümkündür. DVR içerisindeki hard diskin besleme ve data bağlantılarının yapılmasından sonra görüntüleyici bağlantısının yapılması aşamasına geçilebilir. Güvenlik kamerası sistemleri ile elde edilen görüntülerin izleneceği monitör, televizyon gibi cihazlarla DVR üzerindeki HDMI, VGA çıkışları arasında bağlantının gerçekleştirilmesiyle güvenlik kamerası sistemleri kurulumu tamamlanır.


Kamera Kabloları Neden Önemlidir?


Güvenlik kamerası sistemleri hem iç ve dış mekanların güvenliğinin sağlanması hem de görüntülerin kayıt altına alınması amacına yönelik olarak yaygın bir şekilde kullanılır. Hırsızlık başta olmak üzere istenmeyen durumlara karşı caydırıcı ve önleyici bir özelliği bulunan güvenlik kamera sistemleri görüntülerin kayıt altına alınması sayesinde işletmelerin hizmet kalitesinin artırılmasında da önemli bir role sahiptir. Buna ek olarak sanayi tipi işletmelerde üretim kontrolünün sağlanması amacına yönelik olarak güvenlik kamerası sistemlerinin kullanılması söz konusu olabilir.

 


 
 

Güvenlik kamerası sistemleri analog ya da IP özellikli olarak tercih edilebilirler. Analog kamera sistemlerinde CCTV ve koaksiyel kabloların IP özellikli kamera sistemlerinde ise CAT5 ve CAT6 kabloların kullanılması tercih edilir. Belirli bir mesafede bulunan uzaklıklara ilişkin görüntülerin iletilmesi amacına yönelik olarak koaksiyel kabloların kullanımı tercih edilebilir. Bu ürünlerde ilave enerji kablosu gerekliliği olduğundan maliyet artabilir. Her ne kadar daha yüksek maliyetler söz konusu olsa da koaksiyel kablolar uzun mesafe görüntülerin ve video iletiminin söz konusu olduğu durumlarda diğer kablo türlerine oranla çok daha az kayıpla çalışmaktadırlar.



CCTV kablolar güvenlik kamerası sistemlerinde en sık kullanılan ürünler olma özelliğine sahiptirler. CCTV kablolar kompozit kablolar olup görüntü, ses, referans, güç ve alarm sinyallerinin eş zamanlı iletiminin sağlanması için tasarlanırlar. CCTV kablolar kamera merkezinden 100 metreye kadar olan mesafe uzaklıkları için kullanılabilmelerinin yanı sıra ek enerji kablosuyla işçilik maliyetine neden olmadıklarından oldukça ekonomik özelliktedirler. 


CCTV  sistemleri günümüzde her alanda yaygın bir şekilde kullanılabilirler. Hem iç hem dış mekanların izlenmesi, görüntülemesi ve kayıt altına alınması amacına yönelik çözümler için kullanılan güvenlik kamerası sistemlerinde CCTV kablo çeşitlerini kullanılması tercih edilir.


Görüntü sinyalinin ve güç iletiminin sağlanabilmesi amacına yönelik olarak kullanımı tercih edilen kablo türlerinden biri 2+2 CCTV kamera kablosudur. Güvenlik kamerası sistemlerinin çalışabilmesi için ihtiyaç duyulan gerekli enerji bu kablolar üzerinden sağlanır. Aynı zamanda kameradan alınan görüntü de ilgili kablonun kullanılmasıyla monitöre ya da kayıt cihazına aktarılır.


Görüntü, ses ve güç iletiminin sağlanması amacına yönelik olarak kullanımı tercih edilen bir diğer kablo türü ise 4+1 CCTV kablodur. 4+1 CCTV kamera kablosu görüntüye ek olarak ses kaydı da yapabilen kameralarda kullanılır. 4+1 CCTV kamera kablosu üzerinden hem ses ve görüntü sinyalleri iletilmekte hem de kameranın çalışabilmesi için gereksinim duyulan enerji sağlanmaktadır.


CCTV kablolar güvenlik kamerası sistemlerinin en önemli parçalarından biri olma özelliğine sahiptir. En uzun ömürlü CCTV kablo türü esnek tel örgülerle çevrili, aşınma ve yıpranma konusunda dirençli, dış izolasyonlu, çok sert malzemeden üretilen koaksiyel kablolardır. Koaksiyel kablolar orta ve uzun mesafelerde sinyal iletimi amacına yönelik olarak kullanılır. İlettikleri sinyallerin elektriksel müdahalelerden korunması konusunda da güvenilirlikleri ile ön plana çıkarlar. 


Güvenlik kamerası sistemlerinin kullanımında her kablo türünün kullanılması mümkün değildir. Kamera güç kabloları video sinyalini iletirler. CCTV kameralarıyla kablolu güvenlik sistemlerine de bütün şeklinde DC güç sağlarlar. Tek çalıştır özelliğinden dolayı kurulumları son derece kolaydır. Güç kablolarının sahip olduğu dezavantaj ise sınırlı mesafeye sahip olup sınırlı aralıklarda kullanılabilmeleridir.


IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.