NHXMH ve NYM Arasındaki Farklar Nelerdir?

29-06-2021 12:31
NHXMH ve NYM Arasındaki Farklar Nelerdir?

İletişim ve elektrik alanında en sık kullanılan malzemelerin başında kablolar ve teller gelir. Telin tek kablonun bir grup iletken olması tellerle kablolar arasındaki en önemli fark olarak kabul edilmektedir. İletkenler bakır ya da alüminyum gibi ortak malzemelerden üretilirler. Çoğunlukla çıplak ve bükülebilir olan tellerin bir kısmı ince PVC tabaka ile kaplanmaktadır. Birbirine paralel şekilde uzanmakta olan kabloların tek bir kasa oluşturabilmeleri için bükülmeleri ya da birbirlerine bağlanmaları gerekir. Aynı zamanda gerekli güvenlik standartlarının sağlanabilmesi için iç ve dış kılıfları bulunmaktadır.


Teller elektrik ve mekanik yük taşıma, endüstriyel olarak üretilmiş herhangi bir parçayı ısıtma  ve telekomünikasyon sinyallerini iletme amacına yönelik olarak kullanılabilmektedirler. Kablolar ise güç iletiminde, elektrik ve telekomünikasyon sinyallerini taşımada sıklıkla kullanılan ürünlerdir.


En iyi performansın alınabilmesi elde edilebilmesi için teller ve kablolar kullanım alanına ve amacına uygun olacak şekilde seçilmelidir. Hasarlı ya da yırtılmış olan teller ve kablolar değiştirilmesi çok önemlidir. Ayrıca kullanılan tüm kabloların ve tellerin polarize olması,  tesisatların güvenli şekilde yapılması dikkat edilmesi gereken konular arasında bulunmaktadır.


Çok damarlı, özel sentetik yalıtkanlı, özel sentetik dış kılıflı, ince çok telli bakır iletkenli, özel dolgu tabakalı, alevi iletmeyen, halojenden arındırılmış enerji kablolarına NHXMH kablolar denilir. NHXNH kablolar TSE K 328’e uygun olacak şekilde üretilirler ve izin verilen işletme sıcaklığı 90, maksimum kısa devre sıcaklığı ise 250 derece olarak bilinmektedir. NHXMH kablolar halojen içermeyen, çapraz bağlı polietilen bileşiğin çekirdek yalıtımı bulunan, tek damarlı kablo için damar rengi siyah, çok damarlı kablo için optimal döşeme uzunluğuna sahip katmanlar halinde bükülü kablolar olma özelliğine sahiptir. Yapısal özellikleri bir ya da çok telli bakır iletken, HFFR dolgu, HFFR dış kılıf ve XLPE izole olarak ifade edilebilmektedir.


NHXMH kablolar yangın sırasında alevi iletmezler, yoğun bir duman tabakası oluşmasına da neden olmazlar. Bu nedenle korozyona elverişli bir ortama yol açmazlar. Böylece can ve mal güvenliği üst düzeyde sağlanmış olur. Alçı üzerine ya da altına montajlanabilen NHXMH kablolar titreşimli ya da sıkıştırılmış betona doğrudan gömme hariç tuğlada ve betonda da kullanılabilmektedirler.


NHXMH kabloların kullanımı özellikle çok sayıda insanın ve eşyanın soğun olarak bulunduğu binalarda ya da endüstriyel tesislerde avantajlı olmaktadır. Yangının etkisi altında halojen ve korozif gazlar oluşturmamaları sebebiyle, duman oluşumu minimum düzeyde olur ve  verdikleri zarar bu özelliğe sahip olmayan kablolara göre çok daha azdır. NHXMH güç kabloları düşük duman ve aşındırıcı gaz emisyonu ile yangına karşı sahip olduğu özelliklere ihtiyaç duyulan kurumlarda oldukça sık bir şekilde kullanılmaktadır.


NHXMH kablolar yapısal özellikleri nedeniyle otellerde, alışveriş merkezlerinde, hastanelerde, enerji santrallerinde, bilgi işlem merkezlerinde, raylı sistemlerle toplu taşımacılık yapılan, çok sayıda değerli cihazın ve insanın yer aldığı yangın tehlikesi bulunan tesislerde en çok kullanılan kablo türlerinin başında gelirler. Kuru, nemli ve ıslak yerlerin yanı sıra tuğla ya da gerekli koruma sağlandığında dış mekanlarda duvar yüzeyinin üzerine, içine ve altına kurulum amacına yönelik olarak tasarlanmış olmakla birlikte doğrudan toprakta kullanılmaları söz konusu değildir.

 


NYM Kablolar Ne İşe Yarar?


Bir ya da birden fazla telli ve bakır iletkenli olan NYM kablolar yüksek voltajlı, nemli ve rutubetli alanlarda kullanılabilirler. Bir ya da birden fazla PVC bazlı özel termoplastik yalıtkanlı kablolar olan NYM kablolara çok damarlı antigron kablolar da denilebilir.


NYM kablolar, elektrik panolarından hat çekimlerinde kullanılabildikleri gibi sahip oldukları dayanıklı yapı sayesinde patlama, yangın ya da infilak gibi tehlikelerin olduğu ortamlarda kullanılabilen son derece güvenli kablo çeşitleridir.


Güç kaynağı şebekelerinin ve aydınlatma sistemlerinin kurulumu esnasında, sabit ünitelerde elektrik beslemesi ya da dağıtımı üzerinde çalışılırken ihtiyaç duyulan özel iletişim iletkenlerine NYM kablolar sahip bulunmaktadır.


NYM kablolar patlama, yangın ve buna benzer ciddi risklerle karşılaşılması olası depolarda, işletmelerde ve işyerlerinde yoğun şekilde kullanılır. Doğru yöntemlerle uygulandığı takdirde NYM kabloların ıslak, nemli ve kuru iç mekanlarda kullanılması da söz konusu olabilmektedir. Eğer doğrudan güneş ışığına maruz kalmaları gibi bir durum söz konusu değilse NYM kabloların açık havada kullanımı da tercih edilebilmektedir.


Tüm bunlara ek olarak mekanik zorlamanın söz konusu olmadığı uygulama alanlarında, her tür yapının sıva içi ve sıva dışı uygulamalarında NYM kablolar kullanılabilmektedir. NYM kablolar toprak altında kemirgenlerin zarar vermesi riski bulunduğundan toprak altında kullanım için uygun bir kablo türü olmadığı unutulmamalıdır. Bu nedenle mekanik olarak koruma gereksinimi bulunmayan konutlarda ve endüstriyel bölgelerde kullanılmakla birlikte NYM kabloların toprak altına döşenmemesine özen gösterilmelidir.


Yüksek voltaj tehlikesi olan yerlerde oldukça konforlu bir şekilde kullanılabilen NYM kablo çeşitleri son derece dayanıklı bir yapıya sahip olduğundan toprak altına döşenmesi dışında hemen tüm alanlarda kullanıma uygun bir kablo türüdür.

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.