Yangın Alarm Kablosu Nedir? Nerelerde Kullanılır?

28-07-2021 11:42
Yangın Alarm Kablosu Nedir? Nerelerde Kullanılır?

Kabloların farklı kullanım alanlarına ve amaçlarına yönelik olarak üretilen birçok farklı çeşidi vardır. Yangına dayanıklı malzemeler kullanılarak yapılan kablolar da bunlardan biridir. Bu özellikleri nedeniyle yangın sırasında kabloların içerisindeki akımın taşınması görevini belirli bir süre daha sürdürmeye devam edebilirler. 


Yangına karşı dayanıklı malzemelerin kullanılmasıyla üretilen kablolar; özellikle insanların yoğun şekilde bulunduğu ve herhangi bir yangın durumunda panik oluşabilecek yapılarda ve yüksek katlı binalarda, alışveriş merkezlerinde, okullarda, otellerde, hastanelerde, tiyatro ve sinema salonları gibi toplu bulunulan mekanlarda, fabrikalarda, bilgi işlem merkezlerinde, hava alanlarında, maden ocaklarında, metro ve kara yolu tünellerinde kullanılmaktadır.


Kablo olarak alev almaz, gerekli diyalektik özelliği sağlayan ve yangına dayanıklı kablo kanalları kullanılmalı; boruların ve bağları elemanlarının halojensiz olması tercih edilmelidir.


Yangına dayanıklı olan kablolar duman yoğunluğunu ve gaz emisyonlarını azaltma özelliğine sahiptir. Ayrıca alevin yayılmasını önleyerek ısı salınımını azaltırlar.


Yangına dayanıklı kablolar aynı zamanda herhangi bir alarm devresinin en önemli bileşeni olma özelliğine sahiptir. Yangın alarma kablosu modelleri binaların içerisindeki sabit tesisatlarda kullanılan sinyal ve data iletimi amaçlı kablolar olarak tanımlanabilir. Başlıca yangın alarm, dahili telefon ve güvenlik sistemlerinde kullanılmaları tercih edilir. Ekranlı kablolar ise dış elektriksel girişimden korumaları sayesinde sinyal kalitesinde sürekliliği sağlayabilmektedirler. 


Olası bir yangın durumunda yangına hızlı ve olay bir şekilde müdahale edilebilmesi için mutlaka çalışması gereken acil durum emniyet devreleri; 


  • Yangın ihbar ve alarm sistemleri,

  • Pozitif basınçlandırma fanları,

  • Yangın kaçış merdivenleri,

  • Hasta ve itfaiyeci asansörleri,

  • Duman ve ısı fanları,

  • Yangın pompalarını besleyen kablolar,

  • Yangın suyu sistemleri,

  • Anons sistemleri,

  • Acil durum aydınlatma sistemleri gibi enerjiyi ve sinyali belirli bir süre boyunca taşıma özelliğine sahip olan yangın güvenliği bulunan kablolardır.


Yangın Alarm Kabloları Hakkında Bunları Biliyor muydunuz?


Yangın alarm sistemleri olası bir yangının başlangıç anında tespit edilmesini ve uyarı elemanları aracılığıyla ilgili birimlere müdahale imkanı sunan, söndürme sistemlerini değişik algılama elemanlarını kullanarak ikaz eden, tehlikeli olabilecek birimlerin devre dışı bırakılmasını ve yerleşkenin tahliye edilebilmesi için gereken sürenin kazanılmasını sağlayan sistemler bütünüdür. Birbirinden değişik algılama elemanlarıyla farklı uygulamalar için çözüm üretilebilen yangın alarm sistemleri birçok alanda kullanılmaktadır. 


Yangın alarm sistemlerinin kullanım amaçları göz önünde bulundurulduğunda ne derece önemli oldukları son derece açık bir şekilde gözlemlenebilir. Bu nedenle yangın alarm sistemleri içerisinde bilgi taşıma görevini üstlenen yangın alarm kablolarının montajı, korunması, hangi kablo güzergahının kullanıldığı ve yangın uç bağlantıları konusunda maksimum düzeyde özen gösterilmelidir. 


Çoklu yangın ya da alarm uygulamalarında kullanma amacına yönelik olarak özel tasarlanan yangın alarm kabloları duman alarmlarında, yangın alarm sistemlerinde, duman dedektörlerinde, hırsız alarmlarında, güvenlik sistemlerinde ve çoklu yangın koruma devrelerinde kullanılabilirler.


Yangın alarm kabloları olası bir yangın riskine karşı koruma sağlama amacına yönelik olarak kullanıldıklarından son derece önemli ve işlevsel kablo türlerinden biri olarak kabul edilirler. Alarm sinyali kontrol ve gösterge teçhizatı tarafından alındıktan sonra alarm cihazı çalışmakta olup yangın alarm sisteminden gönderilen sinyaller yangından korunma teçhizatının kontrolü ve yangın alarmı yönlendirme teçhizatı tarafından alınmaktadır.


Olası bir yangın durumunda en azından belirli bir süre daha çalışmaya devam etmesi gereken cihazlarda ve asansörlerde yangın alarm kablosu kullanılabilir. Bunlara ek olarak makinelerin kumanda kablosu, yangın alarm sistemlerine bağlı bulunan havalandırma sistemlerinde besleme kablosu olarak kullanılması mümkündür. Ayrıca olası bir yangın durumunda yanan kabloların zehirli gaz yayması gibi olumsuz durumların engellenmesi amacına yönelik olarak işi merkezlerinde, hastanelerde, okullarda ve benzeri ortamlarda da yangın alarm kablosu çeşitlerinin kullanılması tercih edilebilir.


Yangın Alarm Kablolarının Kullanım Alanları Oldukça Geniştir


Kullanım alanlarının genişliği ile dikkat çeken yangın alarm kabloları; büyük otellerde, alışveriş merkezlerinde, kültür merkezlerinde, endüstriyel tesislerde, hastanelerde, enerji santrallerinde, metro ve havaalanı gibi insan nüfusunun yoğun olduğu ve yangın riski bulunan tesislerde akım iletiminin devamlılığının sağlanabilmesi amacına yönelik olarak otomatik kontrol, yangın alarm ve güvenlik kamera sistemlerinin donanımlarında yer alan hem sayısal hem analog sinyallerin iletimi için kullanılabilir. Bu tür kablolar olası bir yangın riski karşısında alevi iletmezler, duman yoğunluğu çok düşük olan korozyona elverişli ortamlar yaratmazlar. Aynı zamanda insan sağlığını olumsuz yönde etkilemesi olası zehirli gazları da yaymazlar.


Yangın alarm kabloları ticari komplekslerde, yüksek binalarda, hastanelerde, okullarda ve bunların dışında birçok farklı alanda duman dedektörü, acil durum aydınlatması, çıkış tabelası ve yangın komuta merkezi gibi güvenlik sistemleriyle bağlantı sağlanabilmesi amacına yönelik olarak kullanılabilir. Kısacası yangın güvenliğinin önemli olduğu her tür alanda yangın alarm kablolarının kullanılması tercih edilmelidir. 


Yangın alarm kablolarının seçimi kullanım alanları ve amaçları ile uyumlu olacak şekilde yapılmalıdır. Yangın alarm sistemi kablolarının yangın algılandıktan sonraki en az 30 dakika boyunca aksaksız ve kesintisiz bir şekilde çalışmaya devam edebilecek dayanıklılığa sahip olması son derece önemli bir noktadır.

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.